четвъртък, 11 октомври 2018 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ШЕВИЦИ И РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА

Споделих една украинска шевица с въпроса: По какво разпознаваме българските от украинските шевици, щото лично аз не ги разпознавам и толкова си приличат, че чак ги бъркам. Получи се много интересен диалог, който имам на сърце да споделя.
Ето я украинската шевица:
Украинска Шевица

Ето и една българска, която много позитивно ми въздейства, но тя точно това си значи - живот:
Българска шевица, обратна свастика Живот, Зараждане, създаване на Живота/това значи/.

Но живота е двойнствен и тук е отразено. Винаги с единия вихър/завъртане/, автоматично се образува и другия/обратно завъртане/. Например когато разбъркваме чая по посока на часовниковата стрелка, в чая се оформя кръгово движение, обратно на часовниковата стрелка. Това е обратната свастика която се изписва, когато се заражда живота от вихъра.
Когато запълваме една част от платното, другата част остава празна/това също е двойнственост/.
Когато рисуваме с черна боя на бяло платно - също двойнственост. Всичко в този свят се изразява двойнствено. Така има и две свастики като изображение. Обратна свастика/тази горе/ представя създаването на живота, зараждането. Правилната свастика/по посока на часовниковата стрелка се изписва, но се поражда от обратното движение на часовниковата стрелка, примера с чаяб , която всички знаем, представя разрушението на живота.
Всеки символ има своето значение и си въздейства, но това въздействие зависи и от човека.
Ако човека се отвори за този символ, то може да е сега, ако се отвори в бъдеще, ще е в бъдеще.
Човекът отваря и затваря врати според вниманието, което отдава и желанието си на символите и всичко останало. А понякога може да се активират или спрат да действат и поради други причини. Всичко си има причини. Символите са Свещена геомтерия, Вселенски код, един от седемте и всеки код се съдържа във всеки. Музиката също е Вселенски код. Словото също е Вселенски код и всички те си въздействат по един или друг начин, както и символите от Вселенската геометрия. Архитектите са ни създали от тази геометрия, чрез тези чертежи и символи. Същото е, както когато инжинерите виждат чертеж и едновременно с това виждат и реализацията му в триизмерния свят - как ще изглежда, как ще му се отразяват климатичните условия и влияния и т.н.

И да се върна на диалога интересен или направо да споделя мнения, щото те са публични изразени/имената може да не отговорят на действителните, както са се представили там, така ги споменавам/.
Та както казват дума, дума отваря. Ето какво отвори думата:

Моят въпрос:Това пише, че е украинска шевица/първото изображение/. 
Аз като ги видя, не ги познавам ако не знам предварително.
Затова имам въпрос - как можем да разпознаваме нашите шевици от други? на които приличат. 
Тази много ми прилича на български и българските на украинските. По какво да ги познавам? Или просто всички ползават едни и същи орнаменти. Или всички ползват всичко като фигури? Не съм наясно, затова питам, ако някой може да ми каже нещо повече, благодаря.

Еми:  Ами аз интуитивно ги разпознавам и почти никога не бъркам

Роси: Мога да кажа,само че има много хора,които им се струва химера и невъзможно. Надявам се,че ще се разровите и ще намерите верния отговор. НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме едно навсякъде,независимо под какво име и "държава" се наименуваме. Демек,украинци,руснаци,сърби,хървати и за каквито още се сетите сме от едно потомство на Божия народ БЪЛГАРИТЕ. Като нашите шевици се използват и в Индия,и в африканските държави,където има БЕРБЕРИ,( демек потомственни българи). Така,че извода си го направете сама.

Аз: Извода който си правя, щото се ровя и за други шарки е, че е имало както общия език, там библейската история всички я знаем. Когато боговоте разделили езика, че да не построят хората кула до небето. Та си правя извода, че е имало и обща култара, знам ли. Може и ние да сме първоизточника, за това не споря. Казват, че сме най-древен народ.

Роси: Ние сме извора,така,че успех в бродирането,обожавам шевиците

Соня към Роси: Друго искам да попитам аз.Бихте ли казали какъв исторически източник сте ползвали,за да се консултирам.За това че Берберите са наследствени българи.Това ваше мнение ли е или е някаква исторически обоснована теория,защото я чувам за първи път.Не сме учили за връзка на езика на това арабско племе.Просто ми стана любопитно.

Роси: Без доказателства,немога да изразявам мнение по такива важни въпроси. Разбира се,че е исторически факт. Има много източници,но най-истинските доказателства са от ЕКИП 2 и наскоро издадената книга "ЗАВЕТЪТ". Само трябва да питам дали е останал някой екземпляр,защото много бързо се изкупи,а и беше повече за благотворителни цели. Цената е 30 лв. Може да се присъедините към групата РУНИТЕ ГОВОРЯТ ||,там ще научите много неща за нашата история,които не се учат в цялост в училище,още по-малко сега. Ще ви пиша по-натам на лични ако може ...

Соня: Благодаря за отговора и че отделихте време.

Роси публикува книгата, с Розетата от Плиска, макар и променена, но този символ нещо отключи в мен, истинският де.


Аз към Роси: Благодаря! Сега съм на тема книги, събирам парченце по парченце пъзела. И аз обожавам шевиците, но всичко по реда си. Да си свърша почнатото, книгата.
Роси, ако знаеш какви шевици видях от символът на Тангра, просто ги образува. Навярно това са българските от българския символ, знам ли. Но много напомнят на индианските също и на едни други, които бяха споделили тук и уж не били български. Руните ги има в доста шевици видях.

Роси:  Да,навсякъде ги има нашите шевици. Индианците също са от наше потекло 💕,ще намериш още много неща,сигурна съм,само трябва да търсиш и пресявай истината,защото има много,които пишат,но без никаква истина. Радвам се,търси мила и ще намериш.

Аз: Роси, авторите знаят ли какво значи Розетата и какво значи символът на Дуло - Тангра? Щото аз разбрах, ей сегичка. Вечност и сътворението на човека в седем дни, вечният, не смъртният. Това е всичко. Родът Дуло са притежавали силата и знанието, но някой се е издънил от животинското и егото и затова още си носим товара докато се намери по-силен, че да го отмахне, както и да е.

Ето вижте какви шевици се получават/символи от символът на Тангра, който стои в центъра на Розетата от Плиска иначе, на книгата е сменен/.

Ето и втората партида, която сътворих, вместо да изпипам горното изображение:

Петя:  Ами то всичките така са създадени. Спуснати свише.

Еми: Но общо взето украинските са като извадени от калъп. А нашите... Нашите са поезия. Уникални са по съчетание на цветовете и като форма. Много рядко има две еднакви. Всяка българка е оставила душата и сърцето си във везбата

Аз:  Да, ама ако направя нещо ново от сърцето. Дали ще го припознаят като българско или ще прилича на друго. Ей тъй без да гледам нищо. В училище, отдавна създавах така шевици по трудово обучение. Правехме папки. После взех да се занимавам с друго и спрях да бродирам. И тогава така си ги мислех от нищото, без да гледам. Ами ако измисля нещо и не е българско. Това се питам.

Или щом съм българка, значи е българско?

Искра: щом си българка, значи се свързваш с българския си корен и с българските си педци и те те насочват и ти подсказват как да го правиш. Инти.интуицията е връзката ни с универсалния източник на информация и тя никога не лъже. Ума може да се подведе и заблуди, но интуицията - никога. Когато ги правиш питай сърцето си няма да сбъркаш

Христина: Мисля, че се бъркат понятията. По мое мнение шевица е везаното върху народна носия. Ако същото се пренесе върху друг плат, пак е шевица. Когато разработим авторска шевица, независимо дали е с български символи, цветове и подредба, би било редно да се нарече бродерия и тогава няма да има проблеми дали е българска.

Аз към Еми: Еми, знаеш ли първо като прочетох коментара и си казах. Ех, добре, че съм българка щото другите нямат сърца и душа. Но след това си казах, как нямат? Та всеки човек има сърце и душа. И как ли би се почуваствала една украинка примерно, четяща те? Та тя също е вложила време, труд, сърце в тази шевица, както и всяка българка влага. Затова бих искала да цитирам Ваня Иванова към теб: И когато имаме повод и възможност да се представяме пред света, да го правим по най- добрият и достоен съвременен начин. ... Принципът: Разделяй и владей не е нито от сърцето, нито от душата, а от животинското начало в човека и това на никой не е помогнало и няма да помогне. Помага само любовта, а тя е справедлива към всички, не дели. Слънцето е за всички. И ми се иска още тук да си припомним думите на известния български род Дуло останали през вековете: не забравяй, че винаги има по-силни и по-знаещи от теб. Защото когато забравим, егото се настанява в ума ни, тоест животинското. А сила и знание не се дава на егото. Дава се на сърцето и душата, който ги има.

На Искра и Христина - Благодаря! Така е.

И да споделя прекрасните коментари на Ваня:
Ваня: .ето и дреха на жените " кабиле " в днешен Алжир
Ваня: Орнаменти, знаци, символи и всичко, което идва от предците, но не само българските е древно познание, разпространявало и предавало се с традициите. Подобни шарки и украси имат много народи и не само славянски. Всеки е добавял нещо от себе си,, копирал, преповтарял или махал и така се е формирал регионален или родов стил. Не съм специалист, но като "нашенските" шарки съм виждала и в други национални носии, покривки, карета, декорации. Да не подценяваме националните богатства на другите народи, а да се гордеем, пазим и развиваме нашите. И когато имаме повод и възможност да се представяме пред света, да го правим по най- добрият и достоен съвременен начин.

Аз към Ваня: Да, много на място. Благодаря Ваня за тези коментари. Всъщност потвърждават извода до който стигнах, че всичко е било общо в началото, както и езика е бил един на всички

И Розетата от Плиска! Най-после разбрах какво означава. 

Символът на Тангра може да се представи и по друг начин, има го представен. Можем да го свържем със символът на Анкх-безсмъртие и с Мартениците - символът на Анкх се получава също и дъгата. Дъгата е символ на завета също между Бог и човек.
Откъдето свързах и навързах всичко. 
Розетата на Плиска! Споделям към Роси какво значи

Роси, авторите знаят ли какво значи Розетата и какво значи символът на Дуло - Тангра? Щото аз разбрах, ей сегичка. Вечност и сътворението на човека в седем дни, вечният, не смъртният. Това е всичко. Родът Дуло са притежавали силата и знанието и за безсмъртието, но някой се е издънил от животинското и егото и затова още си носим товара докато се намери по-силен, че да го отмахне, както и да е. Ами това е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар