сряда, 29 юни 2016 г.

КАПАН ЗА МИШКИ - ПАУЛУ КОЕЛЮ


Ние, българите сме уникални с едно качество – стремежът към спасяване поединично. Грижата за обществото, работата в екип, другарството – това се все неща, доста далечни на нашето разбиране за добър живот. Предлагам ви една чудесна притча за важността на другите, която ни показва колко е погрешна е идеята за оцеляване поединично.

Капан за мишки-Паулу Коелю

Мишката видяла, че стопанинът е купил капан за мишки и ужасно се притеснила – той се канел да я убие! Тя тръгнала да алармира всички останали животни:

– Внимавайте! Пазете се от капана за мишки! Пазете се от капана за мишки!

Кокошката, като чула виковете на мишката, й казала да млъкне:

– Скъпа мишко, знам, че това е проблем за теб, но това по никакъв начин няма да засегне мен, така че спри да вдигаш олелия!


Мишката отишла да говори с прасето, което й се ядосало, защото му прекъснала следобедната дрямка.

– Има капан за мишки в къщата!

– Разбирам твоето притеснение и ти съчувствам – отговорило прасето. – Можеш да бъдеш сигурна, че ще те спомена в молитвите си тази вечер, но това е единственото, което мога да направя за теб.

По-самотна от всякога, мишката отишла при кравата за помощ.

– Моя скъпа мишко, какво общо има твоя проблем с мен? Да си виждала някога крава убита с капан за мишки?

Разбрала, че никой не желае да й помогне, мишката се прибрала в къщата на фермера, скрила се в дупката си и прекарала цялата нощ будна, опасявайки се, че някаква страшна трагедия е на път да се случи.

В ранните часове на утринта тя чула някакъв шум: капанът бил хванал нещо!

Жената на стопанина слязла по стълбите да види дали мишката е в капана. В тъмнината тя не забелязала, че капанът само е защипал опашката на една отровна змия и когато се приближила, змията я ухапала.

фермерът, като чул жена си да пищи, се събудил и я откарал веднага в болницата. Там й дали точната противоотрова и успели да я спасят, след което я изпратили обратно вкъщи.

Тя, обаче, все още имала треска и била много слаба. знаейки, че няма по-добро лечение за болната от един хубав бульон, фермерът заклал кокошката.

Минало време, съпругата му започнала да се възстановява. Тяхното семейство било почитано и уважавано в селото и всички съседи се изредили да ги посетят и да изразят своето съчувствие. Трогнат от тяхната загриженост, фермерът заклал прасето, за да ги нагости от сърце.

Жената в крайна сметка оздравяла, но лечението излязло скъпо и се наложило фермерът да продаде кравата в кланицата, за да може с парите да си плати разходите по лечението.

Мишката видяла всичко това и си казала:

– Аз ги предупреджавах, но никой не искаше да ме чуе. Щеше да е по-добре за всички, ако и кокошката, и прасето, и кравата бяха разбрали, че проблемът на един от нас поставя всички ни в в опасност.
Източник:silvermountain.mikeramm.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар