понеделник, 31 юли 2023 г.

УМБЕРТО ЕКО ЗА ФАШИЗМА

Умберто Еко е италиански писател роден на 05.01.1932г. Умира от рак през 2016 на 84 годишна възраст. Тялото му е кремирано. 

 " Как да разпознаем фашистите? Въпреки че Еко е категоричен, че „имаше само един нацизъм“, казва той, „фашистката игра може да се играе в много форми и името на играта не се променя“.

 Еко свежда качествата на това, което той нарича "Ур-фашизъм, или вечен фашизъм" до 14 "типични" характеристики.

 „Тези характеристики“, пише романистът и семиотик, „не могат да бъдат организирани в система; много от тях са противоречиви помежду си и са типични за други видове деспотизъм или фанатизъм. „Но достатъчно е един от тях да присъства, за да позволи на фашизма да коагулира около него.“ 

1. Култът към традицията 
„Трябва само да разгледаме учебната програма на всяко фашистко движение, за да намерим основните традиционалистки мислители.“ „Нацисткият гнозис се храни с традиционалистки, синкретични, окултни елементи.“ 

2. Отхвърлянето на модернизма 
 Просвещението, епохата на разума, се счита за началото на съвременната корупция. „В този смисъл Ур-фашизмът може да бъде определен като ирационализъм.“

 3. Култът към действието заради действието 
 „Действието е красиво само по себе си, трябва да се направи преди или без предварителна мисъл. „Мисленето е форма на емаскулация (кастрация)“. 

 4. Несъгласието е предателство 
 „Критическият дух прави разграничения и да бъдеш различен е признак на модернизъм. „В съвременната култура научната общност възхвалява дисидентството като начин за подобряване на знанието. 

 5. Страх от разликата
 „Първият призив на фашистко или преждевременно фашистко движение е жалба срещу натрапниците. „По този начин Ур-фашизмът е расистки по дефиниция. 

 6. Призив за социална фрустрация
 „Една от най-типичните черти на историческия фашизъм беше обръщението към фрустрираната средна класа, класа, страдаща от икономическа криза или чувство на политическо унижение и уплашена от натиска на по-ниските социални групи.“

 7. Манията по сюжета
 „Така в основата на урфашистката психология стои манията по конспирацията, може би международната. "Последователите трябва да се чувстват заобиколени." 

 8. Врагът е едновременно силен и слаб 
 „С постоянно променящия се риторичен фокус, враговете са едновременно твърде силни и твърде слаби. 

 9. Пацифизмът е търговия с врага 
 „За Ур-фашизма няма борба за живот, а, напротив, животът се живее за борба.“ 

 10. Презрение към слабите
 "Елитизмът е типичен аспект на всяка реакционна идеология." 

 11. Всеки е образован да стане герой 
 „В Ур-фашистката идеология героизмът е норма. "Този култ към героизма е тясно свързан с култа към смъртта." (

12. Махизъм и оръжия
 "Масизмът означава също презрение към жените и нетолерантност и осъждане на нестандартни сексуални навици, от целомъдрие до хомосексуалност." 

 13. Селективен популизъм 
 „В нашето бъдеще има телевизионен или интернет популизъм, в който емоционалната реакция на избрана група граждани може да бъде представена и приета като Глас на народа. 

 14. Ур-фашизмът говори новоговор
 / New Speech „Всички нацистки или фашистки учебници използваха обеднен речник и елементарен синтаксис, за да ограничат инструментите за сложно и критично разсъждение.“ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар