вторник, 3 март 2015 г.

200 ПРИНЦИПА ЗА УСПЕХ И ИЗОБИЛИЕ ОТ МОНАХ ОТ ТИБЕТ



Всяка сутрин се смей по 5 минути пред огледалото, препоръчва монахът


Робин Шарма е роден през 1965 година в Непал. Освен, че е бестселър автор, Шарма има докторска степен по право и статут на водещ експерт и съветник в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността. Свободното си време прекарва със семейството, занимава се с триатлон, музика, източни бойни изкуства, таекуондо.

Преди 10 години Робин Шарма си поставя цел да намери най-ефективните стратегии за динамичен живот. С ограничени ресурси, но с твърдото намерение да се учи и усъвършенства, той дълго пътува в търсене на философски учения, методи и навици, които лесно могат да подобрят качеството на личния и професионалния живот.

С написването на “Монахът, който продаде своето ферари” Робин Шарма променя бизнес мисленето в световен мащаб. Той се е посветил на мисията да помогне на организациите да изграждат хора, които да бъдат лидери без титла, за да постигнат успех в този период на големи промени. Сред клиентите му са Microsoft, GE, FedEx, Nike, НАСА, университетът Йейл и Организацията на младите президенти.

Материалът, който Ви предлагаме, е взет от англоезичен сайт – откъс от “200–те топ принципа на успеха”

1. Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.

2. Всяка сутрин отделяй по един час за занимания за личностно развитие. Медитирай, визуализирай деня си, чети вдъхновяващи текстове, за да се настроиш, слушай мотивиращи записи или чети стойностна литература. Използвай това време, за да настроиш и енергизираш деня си за един наистина ползотворен ден. Гледай изгрева поне веднъж седмично или излизай сред природата. Доброто започване на деня е чудесен начин за себеобновяване и лична ефективност.

3. Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка.Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.

4. Използвай метода на ластика, за да изчистиш ума си, така че да можеш да се фокусираш само върху добрата страна на нещата. Сложи ластика на китката си. Всеки път, когато негативна източваща енергията мисъл се появи в главата ти, изтрий я с дръпване на ластика. Със силата на навика, мозъкът ще асоциира болката с негативното мислене и скоро ще имаш силно позитивни мисли.

5. Винаги отговаряй на телефонните обаждания с ентусиазъм в гласа и покажи на обаждащия се, че цениш обаждането. Добрите маниери при говорене по телефона са съществени. За да придадеш важност се изправи прав. Това ще внуши увереност на гласа ти.

6. Дръж в портмонето си листчета заедно с химикалка или молив, за да си записваш идеите, които ти хрумват. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.

7. Отделяй всяка неделя вечер за себе си и спазвай строго дисциплината на този навик. Използвай това време, за да планираш седмицата си, за да визуализираш срещите си и каквото искаш да постигнеш; да четеш нови материали и вдъхновяващи книги, да слушаш успокояваща музика и просто да релаксираш. Този навик ще ти служи като котва, която те държи концентриран, мотивиран и ефективен през предстоящата седмица.


8. Винаги помни, че ключът към качеството на твоя живот, е качеството на общуването ти. Това означава, начинът, по който общуваш с другите и по–важното, начинът, по който общуваш със себе си. Това, върху което се концентрираш, е това, което получаваш. Това е фундаментален природен закон.

9. Дръж на целта, а не на резултата. С други думи прави нещата, защото ти харесва, защото ще помогне на някого или ще бъде ценен опит. Не го прави за пари или признание. Те ще дойдат от само себе си. Това е пътят на света.

10. Всяка сутрин се смей по 5 минути в огледалото – Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни вещества в тялото, които ни правят щастливи. Смехът също балансира тялото. Смехотерапията се използва за лечение на хора с различни неразположения и това е прекрасно средство срещу превратностите на живота. Докато средното 4 годишно дете се смее 500 пъти на ден, средният възрастен е щастлив ако се смее 15 пъти на ден. Възроди навика си да се смееш, това ще донесе много повече радост в живота ти.

11. Запали свещ до себе си вечер, докато четеш. Това е много успокояващо и създава прекрасна атмосфера. Превърни дома си в оазис сред безумния свят. Запълни го с хубава музика, книги и приятели.

12. За да повишиш концентрацията си и способността да се фокусираш, брой стъпките си, когато ходиш. Това е особено силна техника. Докато вдишваш дълбоко направи 6 крачки, задръж въздуха за още 6 крачки и издишай на следващите 6. Ако 6 стъпки са прекалено много за дишането ти, прави го така че да се чувстваш добре. Ще се почувстваш буден, освежен, вътрешно спокоен и съсредоточен след това упражнение. Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.

13. Научи се да медитираш ефективно. Мозъкът по принцип е много шумна машина, която иска да скача от един обект на друг като отвързана маймуна. Трябва да се научиш да го сдържаш и дисциплинираш ако искаш да постигнеш нещо съществено и да си в мир. Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.Мъдреците на запада се възползват от облагите на медитацията от 500 години.

14. Научи се да бъдеш спокоен. Средният човек не прекарва дори 30 минути месечно в тишина и спокойствие. Развий умението да стоиш тих, наслаждавайки се на силата на тишината поне по 10 минути на ден. Просто мисли за важните неща в твоя живот. Мълчанието наистина е злато. Както един Дзен учител казва, то е пространството между пръчките, което поддържа клетката.

15. Усили силата на волята си ; това е една от най-добрите програми, в които можеш да инвестираш. Ето някои идеи как да засилиш волята си и да станеш по-силен човек:

16. Не оставяй мислите ти да се реят като лист хартия на вятъра. Работи усилено, за да ги държиш фокусирани през цялото време. Когато правиш нещо, не мисли за нищо друго. Докато отиваш на работа брой колко крачки си направил докато стигнеш до офиса. Това не е лесно, но умът ти скоро ще разбере, че си му хванал юздите, а не той твоите. Накрая умът ти трябва да стане спокоен като пламък на свещ в ъгъл, където не става течение.

2) Волята ти е като мускул. Първо трябва да се упражняваш и тогава да напрягаш, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъди сигурен че подобренията скоро ще са налице и ще докоснат характера ти по най-позитивен начин. Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш. Когато работиш над трудна задача и умът ти те подстрекава да вземеш последния брой на списанието за кратка почивка или да отидеш да поговориш с приятел, обуздай импулса. Скоро ще можеш с часове да оставаш точно концентриран. Сър Исак Нютон, един от най-великите физици, които познава света , веднъж казал : “Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл “. Нютон имал забележителна способност да седи тихо и да мисли в продължение на много дълго време. Щом той е развил това умение, значи и ти можеш.

3) Може да изградиш волята си като контролираш отношенията си с другите. (Използвай правилото 60/40 = 60% от времето слушай и говори едва 40%).Това не само ще те направи по-популярен, но и ще помъдрееш, защото всеки ден, всеки човек, който срещаш има на какво да те научи. Контролирай и импулса да клюкарстваш или да съдиш някого, който според теб е направил грешка. Спри да се оплакваш и развий весела, жизнена и силна индивидуалност. Така ще повлияеш и на останалите.

4) Когато в съзнанието ти проникне негативна мисъл веднага я замени с позитивна.Позитивното винаги доминира над негативното и твоето съзнание трябва да е в състояние винаги да мисли позитивно. Условия за процеса на негативното мислене са създадени от натрупани отново и отново негативни модели. Отърви се от всички ограничения и стани мощно положително мислещ.

16. Постарай се да бъдеш весел през целия ден.Полезно е не само от гледна точка на физиката, но разпръсква напрежението в трудни ситуации и създава отлична атмосфера където и да си. Скоро беше докладвано, че членовете на племето Припичаян от Южна Амерка имат специален ритуал: стават през нощта, за да си разказват вицове. Дори тези, които спят дълбоко, се будят, за да се посмеят и после заспиват за секунди.

17. Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.

18. Поддържай връзка само с позитивни, концентрирани хора, от които можеш да се учиш и които няма да източват енергията ти с оплакване и скучно отношение. Като развиваш връзката си с такива хора, отдадени на постоянно развитие и преследване на най-важното, което може да предложи живота, ще имаш голяма компания по пътя към върха на която и да е планина, която решиш да изкачиш.

bradva.bg

ПП Останалите принципи могат да се прочетат в книгата на автора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар