сряда, 28 януари 2015 г.

ЛИДИЯ КОВАЧЕВА И ЗДРАВЕ


Тази крехка художничка, която на 40 години е била на смъртно легло, успява не просто да спаси живота си и да доживее достолепните 88 години, но и да спаси душата си, да се превърне в светица, в един ходещ по Земята ангел, помагайки на много хора да оздравеят. Днес лекарите, които Лидия Ковачева е излекувала от тежки заболявания, сами прилагат нейния метод към своите пациенти. И за тези лекари, както за Лидия Ковачева, лечението е кауза, призвание, дълг – д-р Людмила Емилова, д-р Георги Гайдурков, д-р Вергиния Георгиева...
Методът е гениално прост
и съществува от хилядолетия. Руски и американски лекари почти едновременно издават книги на тема гладолечение. Лидия Ковачева попада на труда на руския професор Николаев. В момент когато е готова почти да се предаде. На 40 години тя, дипломираната художничка, не може да държи четката, остава с дни на легло, страда от туберкулоза, цироза, трайно увреждане на стомаха, гълта лекарства с шепи и няма сили дори да прегърне малкия си син. Съпругът й, също художник, я изоставя. И младата жена започва да прилага върху себе си наученото от книгата – не се храни с дни, пие само вода... С лутания и грешки тя успява да гладува няколко пъти за една година. И резултатите са изненадващи за лекарите, които са я отписали. За седмици температурата спада, за година туберкулозата си отива, след още година и от цирозата няма следа.
„Само глупостта не се лекува с глад.“
Окуражена от резултатите, тя започва да се снабдява с литература от всички възможни канали. Постепенно славата й на човек, който лекува, води опашки от хора пред малкия й апартамент в София. Лидия Ковачева помага на болни хора до последния си дъх, въпреки че преживява ужасна драма – единственият й син загива при нещастен случай, подозират самоубийство, внуците й са в Щатите, а самата тя чупи шийка на бедрена кост малко след 80-ата си годишнина – инцидент, при който много възрастни хора се превръщат в инвалиди и скоро си отиват. Дори това счупване Лидия Ковачева лекува по своя метод – с глад, отказвайки да остане в болницата.
Източник: Eva.bg

ЗА ОРГАНИЧНОТО ЩАСТИЕ
За да се чувства човек щастлив, доволен от живота и душевно уравновесен, необходимо е преди всичко той да бъде ОРГАНИЧНО ЩАСТЛИВ. Какво представлява органичното щастие? Това е хармонията в работата на вътрешните му органи. Тя изисква чистота на тъканите и пълна дейност на функциите в организма. Всеки орган, всяка тъкан трябва да е в изправност до последния си капиляр, да работи без пречки и затруднения.

Поради връзката между всички органи и тъкани се създава здраво единство, в което не прави изключение нервната система и мозъкът. Този здрав и хармоничен съюз изпраща здрави и обилни биотокове към мозъка, откъдето се диктува веселият и уравновесен дух. Здравият механизъм поражда здрави умонастроения.
Целият организъм, който работи като добре смазана машина, се движи и действа с лекота. Това е вътрешното органично щастие. То е предпоставка за друго по-широко понятие щастие – щастието на цялостния човек и като физика, и като душевна същност.
Има натури, които живеят самовглъбен живот, създавайки тих щастлив душевен покой. Това може да се каже за отшелниците от живота, отдали се на някаква идея, погълнати изцяло от призванието си. Там здравата физика, добре хармонираща със здравия душевен живот, създава пълен душевен покой и тихо безметежно щастие, ограничено в радостите на личните постижения и пълна целенасоченост.
Но има и друго щастие, което се свързва с други хора: с любима жена, с деца, с майка, баща, приятели, работен колектив и пр. Този човек, ако наруши отношенията си с някой от тези хора, загубва и физиологичното си здраве, тъй като когато се нарушават външните връзки, се нарушава единността на вътрешната хармония на функциите. Човек е в състояние да живее пълно и хармонично, докато в него съществува вътрешно ОРГАНИЧНО ЩАСТИЕ. Ако то по някаква причина бъде нарушено, човекът не може да бъде вече щастлив – нито в любовта, нито в професията си.
Лидия Ковачева, сборник "Дишане, хранене, здраве"

"ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ"-против всякакви болести
Това е един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на нашето тяло. С лечебния глад по метода на Лидия Ковачева не само ще свалите качествено килограми, но и ще излекувате тялото си, ще подмладите организма си и ще си възобновите имунните и жизнени сили.
Гладуването за определен период от време е по принцип много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и „докторския“ бизнес. Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.
Режимът – спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.
Защо действа – при всяко едно гладуване организма включва механизма за „автоизхранване“. Какво означава това? Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или въобще нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и едновременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва). По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.
Колко дълго - всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни. Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.
Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното. Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват. В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.
Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече). Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат „болки“ от глад, но това се случва рядко. Режима по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения. Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва „недей да продължаваш“, „веднага си хапни едно сиренце или едно саламче“), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си. Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим. Защо се случва така? Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват. Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.
Захранването – ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.
Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.
Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.
Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.
Ден 4 – може да се премине на следния режим
сутрин – чай и след това плод
обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън)
следобед – чай или плод
вечеря – отново салата
Ден 5 – като ден 4
Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)
Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.
Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.
Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).
Ден 10 – започнете да се храните така:
до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините
обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте
вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив. Ако сте гладни вечер, не е защото „организма си иска своето“, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще.
Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден.
Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.
Какви болести се лекуват – ВСЯКАКВИ (освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало). Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.
Колко често – ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена. Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.
Източник:pik.bg

При диети, глад, пости са най-важни началото и краят. Да не преяждаш след глад, диета, пости, защото преяждането е много по-вредно от недояждането.
Лидия Ковачева става известна с книгата си за лечебния глад, която съм чела и препоръчвам. Там тя споделя доста изследвания на различни професори и лекари в областта на храненето и доста случаи от живота описва като дава възможност всеки да състави своят собствен универсален режим на хранене според нуждите си. Съветва ни да усещаме езика на тялото си, енергиите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар