събота, 6 декември 2014 г.

ЛАО ДЗЪ-МЪДРОСТИ


Лао Дзъ е най-прочутият китайски мъдрец и има защо това да е така

Името на Лао Дзъ буквално означава „стар мъдрец“ и се смята за почетно звание.
Той е живял през 6 в.пр. Хр, заедно с Конфуций, който е от поколението след Лао Дзъ.

Името на Лао Дзъ буквално означава „стар мъдрец“ и се смята за почетно звание
Името на Лао Дзъ буквално означава „стар мъдрец“ и се смята за почетно звание
Лао Дзъ е баща на Китайската духовна традиция Таоизъм, главно заради текстовете Тао те чинг (тао: начин на живот те: използването на живота; чинг: текст)
Философията е базирана върху Тао.

(Пътят), който е и създател и учител на всички неща във Вселената и практиката на правене чрез неправене (ву-вей) която дава възможност на ученика да се обединят с Тао.
Вижте някой цитати от Лао Дзъ, които ще ви накарат да се замислите:

1. „Природата не бърза и въпреки това всичко се случва“
В природата няма припряност и прибързаност, няма забавяне или подраняване – всичко става точно, когато му е времето. Тревата не се мъчи да расте, просто расте.Водата не се мъчи да тече, просто тече. Единственото обяснение е, че всичко се случва в перфектна последователност, без съпротивление и в унисон с потока на живота.

2. „Да управляваш другите е сила. Да управляваш себе си е истинската власт“
Властта, която имаме над себе си е основното, което ни води към успеха. Първото, от което трябва да започнем е човекът в огледалото.

3. „Да виждаш нещата в зародиш – това е истинският гении“
Гениалността се крие в това, че когато виждаме потенциала още в зародиш, имаме силата да го използваме още преди другите да са го забелязали. Да си формираме визия, която да ни отведе към целта.

4. „Когато добрият лидер си свърши работата, екипът казва: Ние го направихме“
Лидерът е добър лидер, ако не е воден от егото и целта му не е да изтъква се себе си, а да види екипа си. Най-добрият начин да вдъхновите хората е да им помогнете да разкрият потенциала си.

5. „Когато се освободя от това, което съм, стават това, което мога да бъда
Не-привързаност – най-вече към образа, който сме изградили за самите себе си – това е нуждата от лична промяна. Ако сме отворени към промяната и новите възможности и перспективи, без да се вторачваме сляпо в тях, можем да се развиваме.

6. „На спокойния ум съдейства цялата Вселена“
Това е осъзнаване, което може да стане интуитивно, ако практикуваме медитация и съумеем да укротим ума си и да се отърсим от постоянните мисли и „бърборене“.

7. „Музиката, която звучи в душата може да бъде чута от Вселената“
Това е начинът, по който Лао Дзъ изразява „манифестирането на намеренията“ или „мислите стават реалност“. Вариант на Закона за привличането, но поднесен много фино и елегантно.

chudesa.net

Еmebeli.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар