събота, 20 декември 2014 г.

БОГИНЯТА БАСТЕТ И СТРАНДЖА


Изт. изобр.bgchudesa.com
Богинята Бастет и тайнствената Странджа планина

Бастет (Баст) е богиня от Египетския пантеон. Тя е покровителка на радостта, любовта, плодородието и веселието. Покровителка е на бременните жени. Според едни източници тя е Слънчево божество, сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида.

Според други е дъщеря и жена на бога на Слънцето Ра. Обикновено е изобразявана с тяло на жена и глава на котка. На Баст е дадено и едно от божествените очи на Ра във формата на Урей – змията на мъдростта.


Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.

Името на тази богиня се свързва с една област в седловината Градището, близо до Малко Търново, в Странджа.

Всичко започва в началото на 1981 година с една карта, незнайно как попаднала в ръцете на иманяр от района. Според Красимира Стоянова, Ванга проявила интерес към тази карта и споделила някои неща свързани с нея. Пророчицата разказва за каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната за нас писменост. Донесен е приди хиляди години.


"Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света - две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него.
Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност."- добавя Ванга.
Тя описва мястото, където трябва да отидат – близо до Малко Търново в седловината Градище в Странджа планина. Красимира Стоянова с още четирима спътници намира това място и го посещава на 4 и 5 май, както и казва Ванга. Там през нощта срещу 5 май, с появата на първия лунен лъч те имат мистично преживяване. На скалата пред тях се появява холографско изображение на две големи човешки фигури, които те определят като мъже. Единият е застанал прав, а другият, който и прилича на фараон е седнал. Картината е изумителна и се запечатва дълбоко в съзнанието и.

Това е скалата, на която в определена нощ от годината се виждат странните фигури. Някои хора твърдят, че на мястото за което говорим има гробница на богинята Бастет и нейно изображение може да види. Пенсионираният учител по история Янко Харбалиев разказва:
"Това е богинята Бастет. Изобразена е като жена с всички атрибути - седнала, краката до коленете се виждат. С дълги коси, сплетени, както египетските фараони са си слагали косите. Главата й е на котка. Сега тука може да се види, но трябва човек да съзерцава много. И изображението й не всеки може да го види. Тука горе това габрово клонче е спуснато до земята, с една педя надолу и една на дясно. Като се загледа човек , може да види главата на богинята Бастет".

Според писателят Н.Фъртунов Людмила Живкова още по време на специализацията си в Оксфорд през 70-те години се среща с висш представител на британското разузнаване МИ6. Той и съобщава, че с помощта на британските СДВ станции (станции за сканиране със свръхдълги вълни) в близост до седловината Градище в Странджа планина са открили кухина с удивително правилна кубична форма, което навежда на мисълта, че е от естествен произход.
В началото на април 1981 година под покровителството на Людмила Живкова е сформирана експедиция от петима души, между които ръководителя на служба "Културно наследство" Кръстю Мутафчиев и племенницата на Ванга - Красимира Стоянова.

Сега вече почти всички участници в тази експедиция не са сред нас. Дали седловината Градище е свързана по някакъв начин с египетската богиня Бастет и дали и какво са открили участниците в злополучната експедиция, няма как да разберем. Тайнствената планина Странджа продължава да крие своите тайни."
Изт. изобр.bgchudesa.com
Скоро след това Людмила Живкова почива при странни обстоятелства и работата по разкопките е прекратена.Красимира Стоянова прави повторен опит да продължат с разкопките, но за съжаление - неуспешен. Скоро след това Кръстю Мутафчиев е осъден за злоупотреби и всичко приключва. След години двамата с Красимира Стоянова издават книги, но версиите им доста се различават. Според авторът на "Хомо сапиенс за хомо сапиенс" по време на разкопките са открили находки с извънземен произход. Той лансира и идеята за гробницата на богинята Бастет на това място. Говори за ръкопис, наречен "Ребусът". Според Красимира Стаянова пък никога не е ставало въпрос за подобна гробница и за извънземни находки. Тя твърди, че са изкопали само една дупка и нищо повече. Казва, че истината за онова, което се намира скрито дълбоко под земятя ще излезе наяве тогава, когато му дойде времето. Когато хората са готови да приемат тази информация.
Автор Таня Динева


От автора на сайта:http://nikolaijambol.blogspot.com/:
За първи път случката е описана в книгата "Ванга" с автор племенницата и Красимира Стоянова. Книгата е издадена през 89-та година. През 92-а Кристю Мутафчиев публикува книгата "Homo Sapiens, за произхода на homo sapiens, Историческа справка1" в която се занимава със сравняването на исторически и митологически извори за живота на траките, но самият той казва, че книгата е инспирирана от събитието станало през 1981-а година. Именно тогава екип от някоко души, явно под покровителството на Людмила Живкова и с напътствията на Ванга открива мястото. В екипа участват и Красимира Стоянова и Кръстю Мутафчиев. Именно от мутафчиев тръгва легендата за гробницата на богинята Бастет.
Факт е, че през 81- година е открита гробницата, същата година умира и Л. Живкова. Спекулациите около смъртта и продължават и до днес. Слухове твърдят, че по рано Живкова е поддържала кореспонденция с тогавашният президент на Египет, който пък е убит през същтата 1981-а година.
По-късно Мутафчиев, който по това време е важна личност в отдела "Културно наследство" е обвинен в злоупотреби и е осъден, по-късно лежи в Пазарджишкия затвор, където пише и книгата си.
Самата Ванга, не изрично във връзка със всичко това, казва, че 1981-а е много лоша година.
Друг слух твърди, че Живкова, която се е увличала по източните учения, имала е приятелски контакти с фамилията Рьорих е получила пръстен който бил обвързан с добруването на България. След смъртта и предполагаемият пръстен изчезва. От други източници се знае, че същата година, Тодор Живков е заявил, че добрите времена за България са свършили. Под този предлог тогава са открити влоговете в западни банки, но това не са били лични влогове, а са изпълнявали ролята на допълнителен държавен резерв.
Ванга се изказва много особено по отношение на смъртта на Живкова, като от думите и проличава, това, че не това и е било писано. Самият Живков, публично не говори за това. Само веднъж е казал нещо много странно, което е трудно да се тълкува, но има смисъла на това, че сили много по-големи (неясно от какво) имат пръст в тази работа.
Всъщност за случая се знае твърде малко, но въпросителните и странните съвпадения са прекалено много.
Може би, още не му е било времето да научим истината, може би времето, ще покаже, защото рано или късно истината излиза на яве. Поне така се казва :)


                            СЪДЪРЖАНИЕ

Източник:http://nikolaijambol.blogspot.com/

Автор:Ани Романова - Бастет от Странджа
Мистика и легенди обвиват историята за тайнствен некропол на египетската богиня Бастет край Малко Търново. Според преданията проклятие застига всеки, дръзнал да наруши вечния покой на погребаната там жена-котка. Дори навремето Ванга предупредила Людмила Живкова да пази свещеното място и в никакъв случай да не позволява то да бъде осквернено!
Всичко започнало през далечната 1981 г., когато иманяр на име Мустафа занесъл на Людмила Живкова карта от животинска кожа. Върху нея имало неразбираеми знаци. Според Мустафа енигмата сочела място в странджанско, където се намирала гробницата на богинята от египетския пантеон Бастет.
Съгласно легендата тя била тракийска принцеса, полубогиня-получовек с тяло на жена и глава на котка и прекарала по-голямата част от живота си в Древен Египет. Последната й воля обаче била да я погребат в родната Странджа. Висока около 1,60 м, тя носела фараонска корона, а на врата й имало златно колие с герб на орел и змия. Посветени в тайните на видимия и невидим свят, нейните последователи закривали лицата си с маски на котки...
Разказът на Мустафа звучал абсурдно. Търсачът на старини обаче посочил и точното място. То било под една скала в местността Седлото, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, в близост до границата.
Известна с увлечението си към тайнственото и окултното, Людмила Живкова силно се заинтригувала от информацията за некропол на египетска богиня в Странджа. Доверявайки се на малцина, сред които била и Ванга, дъщерята на Първия й изпратила парчето кожа. А от устата на пророчицата прозвучала чудна история...
...Преди хиляди години по вода дошли хора от Египет - роби, войници и висши началници. Със себе си носели ковчег от черен гранит, изписан с непозната за нас писменост. Една нощ в пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, участвали в това, били избити на място. Така тайната била запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. „Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност”, твърдяла Ванга. "Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света - две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него.”
Ясновидката прозряла също, че в скръстените на гърдите си ръце погребаната държала жезъл от извънземна материя, излъчващ невидим енергиен лъч към космоса, а около нея били струпани несметни богатства – златни буци и предмети, оръжие. Изрекла и строго предупреждение към Людмила – мястото да не се пипа и рови в никакъв случай!

Думите й обаче още повече разпалили любопитството на тогавашната ни Първа дама към мистерията и тя възложила разплитането й на едно от най-доверените си лица - Кръстю Мутафчиев, по онова време шеф на отдел „Културно наследство”, ексдипломат от Лондон и Делхи. Той моментално организирал 5-члена тайна експедиция, в която освен него и племенницата на Ванга Красимира Стоянова, се включили още археологът Иля Прокопов (години по-късно станал шеф на НИМ), изследователят-журналист Цеко Етрополски и шофьорът Иван Николов. В „археологическата завера” били посветени малцина дори от тогавашната върхушка и от ДС, а районът строго се охранявал от гранични войски, като режимът на пребиваване в него бил силно ограничен.
За кожената карта Кръстю Мутафчиев смятал, че е копие небесна - от съзвездието Цефей. Отивайки още по-далеч, дори уверявал, че истинската гробница е в Космоса, а в Странджа - огледалният й земен двойник. Според плана, който разчел, тя се състояла от тайна камера, обикновена камера и елипсовидно преддверие.

Разкопките започнали на посочена от Ванга дата. И същата вечер се случило нещо необяснимо, хвърлило в смут целия екип. През нощта срещу 5-ти май, с появата на първия лунен лъч на скалата пред тях се появило сякаш холографско изображение на две фигури. Едната била права, а другата, приличаща на фараон, седяла върху трон. Картината била изумителна и се запечатила дълбоко в съзнанието им. По-късно на същото място били открити няколко соларни кръга с неизяснен произход, формиращи триъгълник.
За последвалите разкопки и откритото там има мълва, която никога не се потвърждава – уж бил намерен някакъв световен календар, изписан върху каменни плочи, който тайно изнесли извън страната.
Версиите обаче на Кръстю Мутафчиев и Красимира Стоянова са не само различни, но и взаимно си противоречат. Според автора на трилогията „Хомо сопиенс” били открити безценни находки с извънземен произход. Именно той лансирал и идеята за гробницата на богинята Бастет на това място, като споменавал и ръкопис, наречен "Ребусът". Според Красимира Стоянова пък никога не е ставало въпрос за подобна гробница и за извънземни находки. Тя уверява, че са изкопали само една дупка и истината за онова, което е скрито дълбоко под земята, ще излезе наяве чак тогава, когато хората са готови да приемат тази информация.
Какво в действителност са открили там и открили ли са нещо изобщо, остава само да гадаем. Защото до нас не е достигнал нито дневник, нито каквото и да е веществено доказателство, а мисията била прекратена след внезапната смърт на Людмила Живкова през юли на същата 1981 г.
А дали посветените в тайната експедиция били застигнати от проклятието на Бастет? Знае е се само, че някои от участниците в „заговора” се споминали съвсем ненавременно: официалната и неофициалната хипотези за смъртта на Людмила Живкова, силно се разминават. За кончината й, както и за увлеченията й по тайните учения, се шушукат различни истории.
Иманярът Мустафа, от когото започнало всичко, бил заловен от милицията, разпитван и бит. Заради тези изпитания здравето му се влошило и починал. След прекратяване на експедицията Кръстю Мутафчиев пък бил осъден и хвърлен в затвора, където излежал 8 години. Малко след като излязъл на свобода, умрял от рак...
Интересно е, че и досега местни жители със страхопочитание разказват за необясними явления в близост да сакралното място. Едни виждали на определени дати силуетът на богинята-котка върху скалата. Други пък изпадали в транс и имали странни видения и пророчества.
Иманяри смятат, че е напълно възможно и да е имало археологическа находка, без обаче да са сигурни дали е некрополът на Бастет. Но каквото и ценно да се е намирало там, то най-вероятно е разграбено през вековете, убедени са те и разказват за руски войски, уж тайно изнасяли от това място неидентифицирани исторически находки.
Сериозните учени са категорични, че става дума за пълна измислица. А ако оставим мистиката настрана, близо до Мишкова нива е една от най-интересните тракийски куполни гробници в Странджа, на която са работили много научни експедиции, включително и покойният проф. Алесксандър Фол. Пак там е открит и древен рудник с две хоризонтални галерии - районът е бил център на рудодобив по времето на траките.
Кое в тази история е истина, не е ли историческа мистификация, доукрасена от кривите на времето? Кой знае, Странджа е магична!

Изт. изобр.bgchudesa.com
Изт. изобр.bgchudesa.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар