петък, 24 януари 2014 г.

ПАУЛУ КОЕЛЮ - ЦЕННИ МИСЛИ




Паулу Коелю е бразилски писател, роден 1947 г.






1. Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, но по-различен; дъжд от надежда, от вяра, от нещо, заради което си заслужава да живеят. Когато не вали такъв дъжд, всичко в душата умира, въпреки че тялото продължава да живее. За такъв човек би могло да се каже, че тялото му някога е имало душа.

2. Животът има такъв смисъл, какъвто аз пожелая да му придам.

3. Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.

4. Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.

5. Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.

6. Съществуват два вида глупаци — едните се отказват да направят нещо, защото са били заплашени, а другите мислят, че заплашвайки ще постигнат нещо.

7. Любовта изпълва всичко. Тя не може да бъде желана, защото сама по себе си представлява крайната цел. Не може да предава, защото няма нищо общо с притежанието. Не може да бъде държана в затвор, защото е като река и ще прелее.

8. Ти си онова, което вярваш, че си.

9. Всичко, абсолютно всичко на тази земя има смисъл и дори най-дребните неща трябва да бъдат зачитани!

10. В човешките отношения най-важен е разговорът, но хората вече не го правят – не сядат, за да говорят или за да слушат другите. Ходят на театър, на кино, гледат телевизия, слушат радио, четат книги, но почти не разговарят. Ако искаме да променим света, трябва да се върнем във времето, когато войните са се събирали около огъня и са си разказвали истории.

11. Когато нямаше повече какво да губя, получих всичко. Когато престанах да бъда този, който бях, преоткрих себе си. Когато разбрах какво е унижение и въпреки това продължих напред, осъзнах, че съм свободен да избирам съдбата си.

12. Всъщност малко хора ми казват, че са нещастни. Повечето заявяват: "Чувствам се чудесно, постигнах всичко, което исках." Тогава ги питам: "Кое ви прави щастливи?" Отговорът е: "Имам всичко, за което мога да мечтая - семейство, дом, работа, здраве." Питам ги още: "А замисляли ли сте се дали това е всичко в живота?" Отговорът е: "Да, всичко!" Повтарям въпроса си: "Тогава излиза, че смисълът на живота е в работата, семейството, децата, които ще пораснат и ще ви напуснат, мъжа или жената, у които истинската страст ще отстъпи място на приятелство. А един ден ще спрете и да работите. Какво ще правите, когато това се случи?" Отговор: няма отговор. Сменят темата.

13. Голямата житейска мъдрост се състои в това да проумеем, че можем да бъдем господари на нещата, които се опитват да ни държат в робство.
От "Ръкописът, намерен в Акра"

14. Хората трябва да осъзнаят, че никой не играе с белязани карти, понякога печелим, друг път губим.

15. Не се надявай да ти върнат нещо, не се надявай да признаят усилията ти, да открият гениалността ти, да разберат любовта ти.

16. Не се колебай да приключиш с даден етап. Не от гордост, некадърност или надменност, а защото той просто не се вмества повече в живота ти. Затвори вратата, смени диска, почисти дома си, изтупай праха. Престани да бъдеш този, който си бил, и се превърни в този, който си всъщност."
От "Захир"

17. Съществува език, който е отвъд думите! Ако успея да разгадая този език без думи, ще успея да разгадая и света.

18. Защото когато тръгнем да търсим любовта, тя също тръгва към нас. И ни спасява.

19. Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.

20. Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят, когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да живее своя собствен.

21.Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства. Ти рискуваш да станеш като тях, съпротивлявай се, посрещни смело това, което ти поднася животът, не се отказвай.

22. Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства. Ти рискуваш да станеш като тях, съпротивлявай се, посрещни смело това, което ти поднася животът, не се отказвай.

23. Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, но по-различен; дъжд от надежда, от вяра, от нещо, заради което си заслужава да живеят. Когато не вали такъв дъжд, всичко в душата умира, въпреки че тялото продължава да живее. За такъв човек би могло да се каже, че тялото му някога е имало душа...

24. Съдбата познава много начини да провери нечия воля. Понякога - като не се случва нищо, а понякога - като всичко се случва накуп."
"Победителят е сам"

25. Човек се нуждае от най-лошото в себе си, за да достигне до най-доброто, което притежава. Всъщност ние сами сме си виновни за това, което се случва през живота ни. Много хора са преминали през същите трудности, които изпитваме в момента, но са реагирали по различен начин. Ние търсим най-лесното: една различна действителност.

26. Преди да осъществи някоя наша мечта, Всемирната душа винаги ни подлага на изпитaние, за да прецени какво сме научили по пътя към целта. Тя прави това не защото е зла, а за да можем заедно с мечтата си да овладеем уроците, които сме научили, вървейки към нея. Именно в този момент повечето хора се отказват. Това е, което наричаме на езика на пустинята, да умреш от жажда, когато палмите вече са се появили на хоризонта.

27. Не се страхувайте да мечтаете на Коледа. Само мечтаейки, може да се стигне до истината. Ако помислите са чисти, след тях ще дойде щастието.

citati.bg

1 коментар:

  1. муспи - Не е дадено на латиноса Духовни проблеми. За да се спусне Духа, трябва Душа, а такава имат само бялата раса и то в огромното си болшинство несъбудена, - одушевени в действие са само творческия й елит. В нейните отблясъци се опитва да се вреди и бездуховното, и докато при латиноса е не чак толкова жалко, при арабите и негрите е фарс, китайците също подражават, в сравнение с латиноса по сръчно и по външно. Но тази неспособност за възвисяване е жизнената сила нужна на локалния дявол Йехова за унищожаването на живота, и евреите държейки Парите, Правителствата и Армиите успявят да я използват. А как те виждат кое е Духовно, че да го малтретират и убиват? Направено е нисшото да вижда страданието на висшото при невъзможноста му да живее, и без да го разбират се възползват по законите на Ада - изгодно-неизгодно. Изгодо е ние да сме на мястото на висшото, ащото кой друг ако не ние, и неизгодно ако сме настрани - отде накъде, защо точно ние?!

    ОтговорИзтриване