сряда, 28 януари 2015 г.

18 ПРИРОДНИ АНТИБИОТИКА


Храните с антибактериално действие са познати много преди антибиотиците

Антибиотиците, които в последните години са много отричани заради двоякия си ефект върху човешкия организъм, имат алтернатива. Много билки и плодове се явяват храни с изразени антибактериални свойства и могат да предотвратяват инфекции, да облекчават възпаления и да лекуват. Много култури по света са познавали бактерицидните растения дълго преди откриването на пеницилина през 1920 г. Древните египтяни поставяли върху раните мед, за да ги лекуват и да предотвратят инфекцията.

Старите римляни пък са използвали чесъна за лечение на инфекции. С появата на конвенционалните антибиотици обаче, западната медицина започва да загърбва лечебните растения. Но днес, с нарастващите опасения за прекалената употреба на антибиотици, както и появата на резистентни на лекарства бактерии, интересът към растителните лекарства се възстановява.

За разлика от антибиотиците, които унищожават и полезните, и болестотворните бактерии в тялото, растенията оставят непокътнати „добрите“ бактерии, съобщава motherearthliving.com. Въпреки че медицинските специалисти не препоръчват пълното избягване на антибиотиците (много бактериални инфекции са достатъчно сериозни, за да оправдаят тяхното използване), някои видове храни и билки помагат да предотвратяването на инфекциите.

Червени боровинки вместо антибиотици при инфекции на пикочния мехур

Тезата, че пиенето на сок от червена боровинка помага при инфекции на пикочния мехур, е подкрепена от различни научни изследвания. През 2006 г. проучване на изследователи от Политехническия институт в Уорчестър показа, че червените боровинки и сокът от тях действително предотвратяват инфекции на пикочните пътища.

Cherveni-borovinki
Червените боровинки са с доказано бактерицидно действие.
Снимки: motherearthliving.com
Те пречат на бактериите ешерихия коли да се задържат по стените на пикочния мехур, вследствие на което се получава инфекцията. При направените клинични изпитания с жени с такива заболявания се оказало, че дамите, които пият  по една чаша сок от червена боровинка дневно са по-малко податливи на рецидивиращи инфекции от тези, които са приемали полезните бактерии Lactobacillus, или пък нищо.

Червените боровинки са по-ефикасни за предпазване от инфекции, отколкото като средство за лечение. За профилактика се препоръчва една чаша сок от червена боровинка дневно. Сокът не бива да е подсладен, тъй като захарта подхранва развитието на бактериите.

Нар вместо антибиотик срещу инфекции при бъбречна недостатъчност

Нарът е друг плод с мощно антибактериално действие. Антиоксидантните свойства на нара са отдавна доказани, но напоследък учените установиха, че той убива болестотворните бактерии. В изследване, публикувано в Международния журнал по микробиология, се посочва, че екстрактът от нар е ефективен срещу ешерихия коли, , бацилус цереус и стафилококи.

При клинично изпитване сред пациенти с бъбречна недостатъчност, поставени на хемодиализа, се оказало, че тези, които пият сок от нар три пъти седмично в продължение на една година, е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради инфекция. Дневната препоръчителна доза е чаша сок от нар дневно. Най-силни антибактериални свойства показва кората на нара. Тя трябва да се изсуши на слънце. Консумира се във вид на чай – на литър вода се слагат 4-5 от изсушените корички.

Медът е сред най-силните природни антибиотици

Различни изследвания са показали, че медът е много мощен продукт в борбата с инфекциите по кожата и откритите рани. Направени са клинични изпитания сред работниците в златна мина в Южна Африка. Оказва се, че медът е също толкова ефикасен при лечение на повърхностни рани от охлузвания, колкото и конвенционалното фармацевтично лечение, при това много по-евтино. Допълнителни проучвания и изследвания показват, че медът помага за бързото заздравяване на рани, за облекчаване на болката и за намаляване на степента на инфекцията.

Med
Медът е полезен при изгаряния и стомашна язва.
Медът е най-често се използва външно за лечение на изгаряния, язви, рани от залежаване, заразени рани или инфектирани с гъбички. При леки рани и изгаряния медът се нанася директно върху кожата и се покрива със стерилна превръзка. Марлята се смена веднъж или два пъти дневно. При по-сериозни наранявания се посъветвайте с вашия лекар как да използвате мед, за да подпомогнете процеса на оздравяване.

Заради антибактериалните си свойства, медът се препоръчва и за директна консумация – той повишава имунитета и помага в борбата с настинките, грипа и респираторните заболявания. Превантивно се препоръчва 1 супена лъжица три пъти дневно, а при остри състояние . веднъж на всеки час. Доказано е, че медът действа ефикасно и срещу хеликобактер пилори, или стомашна язва.

Смята се, че медът, произведен от пчели с достъп до диви цветя и растения, има по-силни лечебни свойства. Не се препоръчва да купувате мед от супермаркетите, тъй като той може да бъде замърсен с пестициди, или пък при производството му да е използван фруктозен сироп от царевица. Мед не трябва да се дава на деца на възраст до 2 г.

Чесън и лук вместо антибиотик при грип, простуди и кашлица

Чесънът от векове е използван като народен лек при кашлица, настинки, грип и инфекции на дихателните пътища. В днешно време и научните изследвания потърждават, че чесънът има антибактериални свойства. Скорошно проучване на Washington State University, публикувано в списанието за антимикробна химиотерапия, доказва, че чесънът е 100 пъти по-ефективен от конвенционалните антибиотици при умъртвяване на кампилобактериите, които причиняват хранителни отравяния.

Това се дължи на съединението диалил сулфид, благодарение на което чесънът е със стократно по-мощно действие от антибиотиците еритромицин и ципрофлаксин . Други изследователи смятат, че антибактериалните свойства на чесъна се дължат на съединението алицин. Тъй като топлината може химически да промени това съединение, най-голяма полза има от консумацията на пресен чесън. Алицин се освобождава и когато е нарязан или пресован. При първи симптоми на простуда или грип се препоръчва една скилидка чесън дневно. Ако вече сте болни, увеличете приема на три или повече скилидки.

Чесънът спомага и за разреждането на кръвта, затова обсъдете с вашия лекар включването му в менюто, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, или ви предстои операция.

Лукът има аналогични антибактериални свойства на чесъна. Те се дължат на съдържанието на естествените антибиотици фитонциди, които унищожават бактериите и обеззаразяват въздуха. Действието на фитонцидите е не само за борба с болествотворните бактерии, но и за засилване на имунитета.

Препоръчва се свеж при настинки, грип, простуди и бронхит. Кашицата и сокът от кромида, благодарение на съдържанието на сяра, успешно лекуват изгаряния, пъпки и обриви. Лукът е изпитано в народната медицина противовъзпалително средство.

Риган – ефикасен като антибиотика пеницилин

Популярната билка риган (Origanum Vulgare) има много приложения извън кухнята. В проучване на Медицинския център към Университета в Джорджтаун,  през 2001 г. изследователите откриват, че маслото от риган потиска растежа на стафилококовите бактерии и гъбичките кандида албиканс, с което билката е също така ефективна, както и антибиотика пеницилин.

Rigan
Маслото от риган има мощни антибактериални свойства.
Изследователите смятат, че лечебните качества на ригана се дължат на активното съединение карвакрол. Затова за лечение се препоръчва масло от риган в дозировка от 300 до 500 мг на капсули.

Салвия – природният антибиотик срещу салмонела, стафилокок и ешерихия коли

Румънски учени през 2009 г. откриват, че растението салвия (Salvia apiana), познато още като градински чай, ефективно действа при салмонела, унищожава стафилококите и бактериите еширихия коли. Салвията е официално призната от здравната комисия в Германия и Американския департамент по селско скопанство като антибактериално средство, като USDA дори заявява, че растението е ефективно при лечение на болки в гърлото. Препоръчва се по една чаша чай от салвия дневно, приготвен от 1 чаена лъжичка сушени листа или 1 супена лъжица прясна салвия, запарени във вряща вода за 3-5 минути.

Други растения и храни, които имат силни антибиотични свойства, са люти чушки, копър, кардамом, джинджифил, пипер, магданоз, босилек, мента, канела, розмарин, горчица. Зелето също е в тази група, тъй като съдържа сяра, която се смята за ефективна при профилактиката на туморите. Зелеви листа, наложени върху гърдите, облекчават и намаляват възпалението при мастит.

Проблемът с антибиотиците

Бързото нарастване на болестите, устойчиви на лекарства, повиши осведомеността за проблема с прекалената употреба на антибиотици. Проблемът с фармацевтичните антибиотици се крие в тяхната простота, казва Стивън Харод Бюхнер, автор на книгата „Билкови антибиотици“. „Синтетичните антибиотици са нищо повече от едно съединение, монотерапия, статично средство за унищожение на бактериите“, казва той. Бактериите обаче са живи организми, които дават еволюционен отговор на заплахата от антибиотиците. Те се развиват постоянно, затова на фармацевтите е трудно да разработват нови и нови лекарства, които да се справят с тях.

Растенията, от друга страна, имат същото свойство като на бактерите, да развиват нови механизми – в слечая нови химични съединения, които са в състояние да се справят с бактериите като заплаха за свето оцеляване.  За разлика от фармацевтичните антибиотици, растителните имат 200 различни химични съединения, които работят заедно и в синхрон, за да унищожават бактериите. Този многостранен подход предотвратява развитието на резистентност на бактериите към бактерицидните свойства на растенията и ги прави по-ефективния начин за лечение на болестите.

Източник:http:agronovinite.com

 Салвия - билка

На салвията се придават почти магически сили, лекуващи всякакви болести. Освен чудотворна билка, салвията е и прекрасно градинско цвете, което ако отглеждате, няма никога да ви е нужен доктор, според една от много легенди за салвията.


Салвията е наричана още градински чай, божигробски босилек, теменче, рожково биле, а името й идва от латинското „salveo“, което буквално означава здраве или лековит. Салвията е висок около 30-60 см. полухраст, който заради красивите си лилави цветове се отглежда като градинско цвете , а тъй като има силен аромат, салвията намира приложение и в кулинарията като подправка. Най-прочутото ястие със салвия е традиционната Салтимбока по римски (Saltimbocca alla romana) .

Салвията цъфти през юни-юли с, най-често, ярко лилави дребни цветчета, а листата са продълговати, вечнозелени и мъхести. Може да се сдобиете със семена на салвия от цветарски или билкарски магазин и да отглеждате растението в домашни условия. Салвията предпочита слънчеви места, песъчлива почва и сух климат. Когато салвията прецъфти, трябва да отрежете 2/3 от височината й. 

За лечебни цели се използват листата на Салвия – билка за столетницисалвията, от които всъщност се разнася прекрасния аромат на билката. Листата се използват за направата на чай, но бъдете с едно наум, че някои от многото видове салвия, по-конкретно „салвия дивинорум“, имат наркотично действие и не бива да се прекалява с консумацията им.  Салвията дивинорум е силен халюциноген, макар че действието му е краткотрайно. Този вид салвия се приема чрез дъвчене, пушене или като тинктура, а ефектът от него се изразява в смях и еуфория.  

В листата на салвията, и по-специално в „салвия официналис“, се съдържа около 1,5 – 2% етерично масло. Това е най-употребявания в кулинарията вид салвия.

Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Чудотворната билка лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс. От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания (проблеми с обилно бяло течение например). При артрит и травми се препоръчват компресите със салвия. Чай от салвия може да пиете всеки ден като профилактика.Препоръчва се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл, за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. Чаят от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция .   Салвията не се препоръчва за бременни и кърмачки. 
Салвия – билка за столетници
Легенди

Хипократ считал салвията за свещена билка и чудотворен лек при безплодие. След епидемиите и последвалата масова смърт в Древен Египет, жените били принуждавани да пият салвия, за да се умножи населението. През Средновековието салвията дори лекувала чума. 

Според друга легенда, след раждането на Христос, когато Йосиф и Мария, в стремежа си да избягат от войската на цар Ирод, тръгнали от Витлеем към Египет, от страх да не бъдат хванати, скриват рожбата си сред избуялата салвия покрай пътя. От тогава се смята, че растението е придобило чудотворните си лековити способности, а който консумира салвия ще се радва на дълъг живот и дори безсмъртие. 

09.06.2010/Ели Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар