петък, 27 февруари 2015 г.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ БОГ?


Текст, който трябва да се чете с широко отворени очи... и сърце!

Професорът в университета задал на своите студенти следния въпрос:

- Всичко ли, което съществува, е създадено от Бог?

Един от студентите смело отвърнал:

- Да, създадено е от Бог.

- Значи Бог е създал всичко? – попитал отново професорът.

- Да, сър – потвърдил студентът.

- Ако Бог е създал всичко, значи, че той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят нас самите, значи Бог е зло.

Студентът замълчал при този отговор. Професорът бил много доволен от себе си. Похвалил се пред студентите как още веднъж доказал, че Бог е мит.

Още един студент вдигнал ръка и казал:

- Мога ли и аз да ви задам един въпрос, Професоре?

- Разбира се – отвърнал професорът.

Студентът се изправил и попитал:

- Професоре, а студ съществува ли?

- Що за въпрос, разбира се, че съществува. На теб никога ли не ти е било студено?

Студентите се засмели на зададения въпрос, но момчето продължило:

- В действителност студ не съществува. В съответствие със законите на физиката това, което ние считаме за студ, всъщност е отсъствие на топлина. На практика човек или предмет могат да бъдат изучени в зависимост от това притежават ли и предават ли енергия. Абсолютната нула (-459,67 градуса по Фаренхайт) е пълно отсъствие на топлина. Всяка материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем това, което чувстваме при липсата на топлина.

Студентът продължил:

- Професоре, тъмнината съществува ли?

- Разбира се, че съществува.

- Вие, отново не сте прав. Тъмнината не съществува. В действителност тъмнината е отсъствие на светлина. Ние можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем да използваме призмата на Нютон, като разложим бялата светлина на множество цветове и изучим различната дължина на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да проникне в света на тъмнината и да я освети. Как можете да разберете колко е тъмно, което и да е пространство? Измерва се количеството светлина. Не е ли така? Тъмнината – това е понятие, което човек използва, за да опише отсъствието на светлина.

Най-накрая младият човек попитал професора:

- Сър, зло съществува ли?

Този път професорът неуверено отвърнал:

- Разбира се, както вече казах. Ние го виждаме всеки ден. Жестокостта между хората, престъпленията и насилието по целия свят. Това са примери за проявлението на злото.

На това студентът отвърнал:

- Злото не съществува, сър, или поне не съществува само по себе си. Зло – това е просто отсъствие на Бог. Това прилича на тъмнината и студа. Зло е дума създадена от човека, за да опише отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото - това не е вяра или любов, които съществуват, както светлината и топлината. Злото – това е резултатът от отсъствието в сърцето на човека на Божествената любов. Това е наличието на студ, когато няма топлина, или тъмнина, настъпваща при липсата на светлината.

Професорът мълчаливо седнал на мястото си. Името на младия студент било Алберт Айнщайн.

***

Водят се спорове относно достоверността на последното изречение. Но без значение дали наистина Айнщайн стои зад горните думи, или не, струва си да се замислим върху тях, нали?

gnezdoto.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар