четвъртък, 26 февруари 2015 г.

КУРКУРМА И МЕД - ЕСТЕСТВЕН АНТИбиотик

„Златната“ смес от куркума и мед е един от най-добрите естествени антибиотици в Аюрведа, който е на разположение на нашата планета. Тя има много силни и лечебни свойства. Не само убива бактериите и вирусите, но тя стимулира имунната система, подобрява храносмилането, действа противовъзпалително и укрепва тялото.



Това е перфектното лечение за грип, простуда, заболявания на дихателните пътища, стомашно неразположение и дори може да се използва за облекчаване на сезонни алергии.

А най-хубавото … за разлика от химическите антибиотици, този естествен антибиотик не вреди на вашите приятелски бактерии в червата, дори повишава тяхната активност.

„Златната“ смес


Съставки
100 грама суров мед
1 супена лъжица куркума на прах
Щипка черен пипер за увеличаване силата на куркумата
1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон (по желание)

Смесете всички съставки, докато сместа стане гладка.
Поставете в стъклен, херметичен буркан.
Сместа може да се съхранява до 2 седмици в хладилника.

Изхвърлете сместа, ако започне да придобива метален вкус.

Как да я използвате?

Ако имате проблеми с жлъчния мехур, не трябва да приемате това лекарство, тъй като може да предизвика контракции на мускулите на жлъчния мехур. Ако сте на някои медикаменти, имате ниско кръвно налягане или ниско ниво на кръвната захар, свържете се с вашия лекар преди да приемете този природен лек.

За борба с грип или настинка: Подгответе сместа, когато първите симптоми се появят. Първия ден взимайте по половин чаена лъжичка на всеки час през целия ден. На 2-рия ден, да вземайте половин чаена лъжичка на всеки 2 часа. На 3-тия ден, се взема половин чаена лъжичка 3 пъти на ден.

За подкрепа на имунната система или при алергии: Вземайте 1 супена лъжица всеки ден.

Дихателни проблеми: по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Важно: Уверете се, че сместа остава в устата ви, докато се разтвори напълно. Ако не можете да понесете вкуса, я добавяйте към мляко, чай, шейкове или върху препечена филийка.

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници




Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е превъзходен, ако смятате да живеете дълго и активно.

Японците в Окинава са дълголетници и всекидневно пият такъв чай. Ето и техният начин за приготвяне на полезната напитка:

4 чаени чаши вода се кипват, добавя се 1 чаена лъжичка смляна куркума и се оставя да къкри 10 минути на слаб огън. След това чаят се прецежда и към него се добавя мед, а при желание да се подобри вкуса и малко джиндижифил.

А е то и още една рецепта за приготвяне на еднократна доза чай от куркума:
Към 1 чаена чаша кипяща вода се прибавя четвърт чаена лъжичка смляна куркума. Сместта се оставя да се запари, а след това се добавя една чаена лъчижка лимонов или лаймов сок, една чаена лъжичка захар или мед.

Ползите от тази напитка са многобройни, макар че у нас малко се знае за тях. Тук куркумата е позната предимно с кулинарните си качества, но на Изток отдавна ценят невероятните свойства на куркумина в този корен, който се твърди, че може да пребори дори някои видове рак. Според изследвания на университета в Тексас куркуминът спира разрастването на меланома, както и разпространението на рак на гърдата към белия дроб. American Cancer Sosiety съобщава, че куркуминът помага да се спре разрастването на раковите клетки. В лабораторни условия е установено, че това вещество буквално убива раковите клетки.

Редовната употреба на чай от куркума помага в следните случаи:
- за профилактика на черния дроб- проучвания показват дори, че куркуминът в куркумата може да предотврати появата на цироза.
- за поддържане на здрави кости и стави
- при болезнен артрит – редовното пиене на чай ги облекчава, но още по-голям ефект има, ако се приема по 500 мг екстракт от куркума 2 пъти дневно.
- при диабет – куркумата намалява нивото на кръвната захар, препоръчва се и на здрави хора, които често си похапват сладкиши.
- за лечение на рани – тъй като куркумата е антисептик и естествен антибиотик.
- за възстановяване на ензимите след операции, силен стрес и продължително лечение с антибиотик, но в този случай вместо чай се препоръчва да се пие айрян с куркума. На 200 мл разбито с вода кисело мляко се слагат 3-4 щипки от смляната подправка.
- за здрава и красива кожа- жените в Индия я добавят към кремовете си, защото куркумата изравнява тена и прави кожата сияйна. Не пречи към това да се добавя и чай от куркума, защото вътрешното здраве личи отвън.
- при раздразнен стомах – чаят от куркума облекчава симптомите, но за по-бърз и траен ефект специалистете препоръчват да се приемат по 500 мг куркума 4 пъти на ден.
- за забавяне на развитието на Алцхаймер-клиничен тест, публикуван в Журнал по неврохимия, показва, че при лабораторни мишки куркуминът забавя развитието на болестта с 30 % и то само след седмица.
- за здрава и красива коса – комбинацията от куркума и зехтин „убива” пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с кокосово масло или масло от жожоба. Сместтта се втрива в главата и се оставя да действа 15 минути, после се измива.
- за профилактика на венците и бели зъби- заради антисептичните си противовъзпалителни действия куркумата заздравява венците. За по-бели – зъби пък препоръчват жълтият прах да се добавя към пастата за зъби.
- за отслабване – куркумата ускорява метаболизма на въглехидратите, извежда излишната от организма вода и в комбинация със сметана допринася за премахване на целулита.

Ако искаме да използваме куркумата за отслабване, най-ефективна е отварата от нея в комбинация с черен чай. Ето рецептата: 3 супени лъжици черен чай се запарва в 3 чаши вряла вода, след това се прецежда и се добавя 1 супена лъжица куркума, 3 резенчета джиндижифил, щипка канела, а накрая, като поизстине, се подслажда с лъжичка мед. След окончателното охлаждане на напитката се добавят 2 чаши кисело мляко.

Редовното пиене на чай от куркума в продължение на месец има много положителен противъзпалитен ефект, освен това пречиства и укрепва организма.

Куркумата трябва да се избягва при камъни в жлъчката и запушени жлъчни пътища. Освен това, ако решите да я използвате с лечебна цел, е добре първо да се конслутирате с лекар. Куркумата, разбира се, извън кулинарната си употреба, не бива да се използва от деца до 6 години.

Свързани статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)
Рецепти за вкусни шейкове с куркума

zdravedae.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар