четвъртък, 18 декември 2014 г.

ЗА АВТОРСКИ ПРАВА НА ДИЗАЙНИ

За закона за авторски права за дизайни споделям тук и споделям от опит. Както казват -  не питай старило, питай патило.

 Да, всеки си има таланти и аз станах половин адвокат в законите за авторските права покрай публикуването на дизайни. Навсякъде преди да публикуваш дизайн се разписваш под тези правила и ги спазваш. А аз публикувам на повече от десет места и повече от пет години.  Щом аз мога да спазвам законите за авторски права на авторите, да ги търся и да ги пиша под публикациите си, съответно изисквам същото и от другите за моите дизайни и публикации.
Вчера тъкмо щях да публикувам една своя снимка за продажба и разбирам, че вече се ползва на разни места, без да са ме питали, без да са ме посочили за източник и даже с комерсиални цели на едно място, с цел продажба на цветя се използва.
Гадно е.
И така реших да си публикувам снимката бугенвилия, се оказа че вече е публикувана.
Гуглето е една чудесна търсачка, където можете да проследите всички публикации на една снимка по този начин по който съм го направила, да видите всички сайтове и места където се използва в нета. И много лесно се намира първоизточникът, по първоначалната дата  и по най-големия размер на снимката. Затова моят съвет е никога не публикувайте оригинална снимка в цял размер в нета. Защото ако вие я загубите, тези които са си я пейстнали може да си присвоят правата. Хм. Интересен бизнес е този с дигиталните файлове. Да, знам че ние българите и не само сме свикнали да ползваме всичко ако може безплатно, но евтиното винаги излиза по-скъпо са казали хората - народна мъдрост. Значи Гуглето ви дава ясна представа за първоизточника на изображението и за камерата с която е направена снимката. На всички снимки в Гугле  плюс се вижда камерата и датата на снимката. Това основно се има в предвид за доказване на авторството според закона за авторски права за снимки. Та така хващам си снимката, качвам я на Гугле търсачката и вижте какво ми излиза, на колко места вече се ползва тази снимки без мое знание и без да споменават източник.
GOOGLE ТЪРСЕНЕ

Снимката съм я публикувала в не цял размер в ПОРТАЛЪТ първоначално. Този сайт не зачита авторските права разбрах и не мога да си я изтрия сама от там сега, не ми се разрешава. Нужно е да се свързвам с администраторите, ако благоволят.
От тогава повече не публикувам там, но вече е късно.
Сега да ви информирам професионално за въпросната снимка. Виждам, че е ценна, защото много малко резултати има за Бугенвилия в Гугле - 65, на фона на милиони. Повечето снимки от  тези които излизат на бугенвилия са нефокусирани , тоест замъглени, недостатъчно качествени и не стават за реклама или се виждат в далечина.
А тези които са фокусирани и в близък план, не обхващат интересен аспект от деайствителността. На езика на фотографите това си имаше име Снимката може да обхваща различна перспектива в себе си, различни обекти. Някои фотографи си подбират обектите и фона в снимкита и това е много важно, а други не и като цяло снимката се получава или не се получава. Моята е представителна, но и тя си има кусур. Ще ви го споделя. Снимах я при много силна слънчева светлина, точно на обяд и професионалистите го забелязват това. Обработката на тази снимка, която излиза на търсачката е от преди четири години. Тогава не знаех още някои нови техники и лично сега бих ви дала много по-добър вид на тази снимка и според сегашните тенденции на обработка. Обработката не ми харесва, която съм направила на снимката си преди 4 години. Сега я правя много по-добра.
И така. Според закона за авторски права е нужно да се посочва източника на  снимките, които не са ваши и ползвате било то в сайта си или в блогът си или на други места в нета.
Изрично се забранява да се ползват чужди снимки с цел печалба, тоест с комерсиални цели без знанието и разрешението  на автора. При установяване на подобни действия подлежите на съд според закона за авторски права.

Така и друго което исках да споделя за авторските права. По принцип не са защитени, но с Гугле с датата на снимката, с датата на публикацията, с притежание на оригинален размер и по-голям от публикациите можете да докажете, че сте притежател на тази снимка и още със самият фотоапарат ако го притежавате и всички други снимки ваши са направени от  него, това също е доказателство. Щото човек обикновено използва един, два фотоапарата, не използва десет. Значи за крадците съветвам да  проверяват фотоапарата с който е снимана снимката и да крадват тези, които са снимани с техния фотоапарат. Така ще предадат повече достоверност  на кражбата си.

За дизайнерите разбрах, че с публикуването си във flickr.com  запазвате авторството си и датата на публикацията се запазва.
Имах  два случая от които разбрах. Единият е лого, което бях публикувала там, не смееха да ми го крадат, защото вече е с авторски права. Там съм публикувала доста неща, но нямат видимост, пуснала съм ги да ги виждам само аз с опции.
И другият случай от където разбрах е, когато участвах в конкурс за десени. Известни дизайнери си представят десените там първо и след това на други места, защото така правата им са защитени. Значи Флик е едно от местата, което запазва правата ви. Отделно четох, че ви информира ако някои от дизайните ви или снимките ви се продават без ваше знание в нета на други места при платена опция. Което всъщност вие сами вече може да видите чрез Гугле търсачката.
Друг съвет който бих ви дала е да си публикувате на две или три места дизайнът и където изрично се споменава името ви, че е от вас. Там където не се споменава, може да не публикувате. Има отзиви за сайтовете, всички. Четете и се ориентирайте за повече.
Флик има още едно предимство, че съхранява всичките ви снимки в размер който желаете и дори да сте ги изтрили, може да си ги изискате и имате. Хм всяко предимство навежда на други мисли също, но все пак си е предимство.

Може би има и други варианти ценни, за които в момента съм пропуснала да спомена, но за които тези, които се сблъскват като мен може да допишат в споделено мнение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар